Energie Prestatie Certificaat (EPC)

Een EPC (energieprestatiecertificaat) toont aan hoe energiezuinig een woning of appartement is met een label. In een EPC staan ook aanbevelingen om de woning, appartement, ... energiezuiniger te maken.

Wat is een EPC?

Het EPC toont de berekende energiescore. Dat is het berekende energieverbruik per jaar en per m² bruikbare vloeroppervlakte (kWh/m² jaar). Deze score hangt af van de muur- en dakisolatie, ramen en deuren , verwarming , productie sanitair warm water, luchtdichtheid van de woning, gebruik van hernieuwbare energie, ventilatie,…

Deze energiescore houdt geen rekening met het verbruikersgedrag of de gezinssamenstelling en kan dus in de realiteit afwijken van het verbruik op uw elektriciteitsfactuur!

De energiescore wordt op een kleurenbalk geplaatst en geeft een label aan. Hoe beter het label, hoe beter de woning is naar energieverbruik toe voor hetzelfde verbruikersprofiel. Ook zal de impact op het milieu verbeteren.

Is een EPC verplicht?

Het EPC moet verplicht worden opgemaakt vóór het te koop of te huur stellen van elke aparte wooneenheid die autonoom kan functioneren. Een ‘autonome wooneenheid’ is een woonruimte met eigen toilet, een eigen douche of bad en eigen keuken/kitchenette.

Een EPC is dus verplicht:

Op de website energiesparen.be vindt u een overzicht van alle wooneenheden waarvoor een energieprestatiecertificaat verplicht is. Is een EPC voor de wooneenheid verplicht en stelt u die toch te koop of te huur zonder geldig EPC? Dan riskeert u een boete tussen 500 en 5000 euro.

Wat hebben we nodig voor een EPC?

U krijgt van ons een aanstiplijst met daarin alle aanvaarde documenten voor de opmaak van het EPC.

Indien iets niet kan gestaafd worden met documentatie en er geen vaststellingen kunnen worden gedaan, zal volgens het inspectie protocol een minder gunstige default waarde kunnen gebruikt worden.

Wanneer u voor Certify+ kiest, zal u merken dat we er alles aan zal doen om deze default waarde te vermijden. We gebruiken hiervoor bv een speciale endoscoop camera’s. Ook zal Certify+ voor u de juiste rendementen proberen uitzoeken van de verbrandingstoestellen, de correcte U-waardes van het glas, … via verschillende databases.

Het is in uw eigen belang en voordeel dat u ons zoveel mogelijk documentatie kan bezorgen.

Het nieuwe EPC+ (sinds 2019)

Het EPC+ blijft verplicht bij het te koop en te huur stellen van woningen, appartementen, … Aan het toepassingsgebied verandert dus niets. Wel zal het EPC er helemaal anders uitzien en bevat het nieuwe zeer interessante informatie.

Zo wordt het EPC een stuk visueler gemaakt, het kengetal wordt uitgebreid met een energielabel (zoals bij elektrische toestellen) dit voor de hele woning (maar ook per onderdeel van de woning) en de aanbevelingen worden een pak concreter gemaakt met een prijsindicatie hoeveel het gemiddeld kost in Vlaanderen om dit onderdeel (bv dakisolatie) aan te pakken.

In deze prijsindicatie zal met zoveel mogelijk zaken rekening gehouden worden, werkuren, verplichte veiligheidsmaatregelen bv stelling plaatsen, etc…

Wat gedaan met een 'oud' EPC?

Wil je de woning te huur aanbieden ? Dan volstaat een EPC van voor 1januari 2019 ook , zolang de geldigheidsdatum van het EPC in jouw bezit niet overschreden is.

Bij het te koop stellen van een woning mag het EPC niet dateren van voor 1janauri 2019, ook al zou dit EPC nog een geldigheidsdatum hebben die niet overschreden is!

Waarom een vernieuwd EPC?

Het EPC bestaat meer dan 10 jaar. In de loop van de jaren werden stelselmatig verbeteringen aangebracht aan het EPC, de methodiek, de software.

Inmiddels is de verplichting van een EPC bij het te koop en te huur stellen van een woning al goed ingeburgerd en werden al meer dan 1.000.000 EPC’s opgemaakt. Met het nieuwe EPC willen we mensen nog meer informeren en aanzetten tot doorgedreven en energiezuinige renovatie van hun woning.

Hoe kan u de EPC score verbeteren?

Hiervoor zijn twee mogelijke pistes die u kan volgen. U kan inzetten op vlak van isolatie en verwarming. Of u kan het geheel aanpakken en voor een energetische verbouwing gaan, waarbij u de hele woning zal aanpakken. Isoleren, efficiënt verwarmen, efficiënt ventileren, hernieuwbare energie,… Hoe dit te doen zal ook in het EPC terug te vinden zijn. Wenst u meer uitleg, dan horen wij het graag.