Elektriciteitskeuring

Ga je de woning verkopen? Dan moet je in sommige gevallen de elektrisch installatie laten keuren, de zogenaamde elektriciteitskeuring.

elektriciteitskast

Wanneer is een elektriciteitskeuring verplicht?

Bij verkoop van de woning dien je minimaal in het bezit te zijn van een zogenaamd gelijkvormigheidsverslag of keuringsrapport.

Een elektriciteitskeuring is verplicht bij:

Bij welk type woningen is een elektriciteitskeuring verplicht?

De elektrische keuring is verplicht voor alle types wooneenheden. Onder een wooneenheid wordt een leefruimte verstaan die voorzien is van: een toilet, douche/bad en keuken/kitchenette.

Voorbeelden hiervan: huizen, studio’s, studentenhuizen, vakantiehuizen, serviceflats…

Situatieschema

Welke papieren moet je kunnen voorleggen?

Bij verkoop van de woning moet je de volgende documenten in je bezit hebben:

Wat is een ééndraadschema?

Een ééndraadschema is een schematische voorstelling van de elektrische installatie. Op dit schema staan de stroombanen vermeld zoals die in de installatie aanwezig zijn.

Wat is een situatieschema?

Een situatieschets (schema), is een aanvulling op het ééndraadsschema. Het is een overzicht van de woning met daarop symbolisch afgebeeld: alle wandcontactdozen, aftakdozen, lichtpunten, schakelaars en gebruikstoestellen.

elektriciteitskast
Eendraadschema

Hoe gaat een elektriciteitskeuring in zijn werk?

Tijdens de keuring zal de spanning korte tijd onderbroken worden. Het spreekt voor zich dat de expert toegang moet hebben tot de elektrische installatie.

Je hoeft verder geen bijzondere voorbereidingen te treffen maar indien je beschikt over een eendraadschema en een positieschema, dan is het handig om dit alvast gereed te leggen.

De expert zal namelijk checken of de installatie overeenkomt met deze schema’s. Verder controleert hij de installatie op een aantal punten, waaronder: